Életrevaló Egyesület

Drogprevenció

kérdés

Milyen a jó drogprevenciós film? Gondolkozz ezen! A jogtisztaságra figyelj a filmalkotás közben is!

Mire készülj, ha betérsz a Civil Szigeten az Életrevaló Egyesület sátrába:

2009.07.29. 17:15 Életrevaló

 

A rendezvény sátrunk, programjaink a rendezvény ideje alatt napi 24 órán keresztül nyitva tartanak.

20-21 önkéntessel találkozhatsz.

A programunk az előző évekhez képest megújult.

Drog-prevenciós programunkat kiegészítjük az egészség megőrzésére, egészséges életmódra való figyelemfelkeltéssel.

Ugyan a tervezettekkel ellentétben nem lesz vitamin és méz, de lesz más móka.

 

Ami változatlanul szerepel a programunkban, az a „Drogmentes-függőhét” elnevezésű projekt elem, vagyis a veszélyeztetettségmérő tesztet és drogtotót kitöltők között minden nap bungee jumping használatot sorsolunk ki. Önkénteseinknek a teszt és a totó javítása során alkalma van információnyújtásra a kábítószerfajtákról, azok hatásairól, függőség kialakulásának veszélyeiről, a jogi szabályozásról, az elterelésről, a segítő szervezetekről, ambulanciákról. Válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.  Drog-prevenciós kiadványokat is kiviszünk a fesztiválra, amit a sátrunkban kialakított olvasósarokban lapozgathatnak az érdeklődők.

A Fun Jump Kft. üzemelteti a bungee jumpingot a szigeten. Évek óta támogatják programunkat. Fiatalok nagyon szeretik ezt a programelemet és sok külföldit is vonz a sátrunkba. Nekik érdekes, hogy a drogtotó alapján megismerhetik a magyar drogjogot és az ellátórendszert. Rendszerint összehasonlítják a saját országukban tapasztaltakkal. 2007-ben 132 országból voltak látogatóink . A külföldiek közül a legtöbben Hollandiából jöttel.

A programunk az extrém sportokra irányítja a figyelmet, amit egy alternatív prevenciós módszerként tartunk számon évek óta. A totók, tesztek, és értékelésük angol, és német nyelven készültek el.

Miért pont a bungee jumping? Gumikötéllel 50 méter magasból, egy daru kosarából kiugrani?! Mert rendkívüli élmény! A fiatalok kedvelik a nem mindennapi erőpróbákat, az adrenalinszint-emelés élményét. De jelképesen is értelmezhető: a droghasználat helyetti alternatívát felkínálva győzzük meg a fiatalokat arról, hogy van olyan lehetőség is, ami sokkal többet tud nyújtani számukra a drognál. (Nemcsak a bungee jumping, bármely más sport is.) Ugrás a semmibe – egy drogos életből egy nem kábítószeres világba való ugráshoz elszántságra, bátorságra és akaraterőre van szükség. Ismert tény, hogy a drogfüggés kialakulásában a tárgyak birtoklásának jelentősége a drogos személyiség életében megnövekszik… Amikor már az ötvenedik méterig emelkedik a kosár és ő ott áll a peremén, két kezével kapaszkodva a korlátba, amire görcsösen rászorul a keze. A lábai szinte odagyökereznek, ilyenkor megmozdítani is komoly erőfeszítésbe kerül. Kapaszkodik, mint a kábítószeres szeres a tárgyaihoz Azután megcselekszi az ugrást, szimbolikusan is, a tárgyak elengedését az új, szermentes élethez. A rítus benne van. A rítus által kerül drogos állapotba, és egy másik által talán kiváltódik. ...Ezt adja a bungee jumping, a felejthetetlen élményt. Egy másik alternatívát kínálunk, a kábítószermentes élményszerzését. Életre szóló pozitív élmény! Leküzdeni önmagát, a mélységet, a félelmet, bebizonyítani magának és külvilágnak, hogy Ő, igen, Ő képes a rendkívüli és szokatlan cselekedetekre. Aki ezt az élményt megszerzi, nincs szüksége a kábítószerekre. Persze más alternatíva is létezik a bungee jumpingon kívül (pl.: a teljesség igénye nélkül: hegymászás, barlangászat, vadvízi evezés,… ezeket a lehetőségeket az élménypedagógiával foglalkozó szakemberek jól ismerik.)

Veszélyeztetettségmérő tesztünk 17 kérdésből áll. Az egyénnek ad visszajelzést, nem az egyént minősíti, hanem a körülményeire, a helyzetére fókuszálva ad jelzést. Ha a teszt eredménye problémára utal, lehetőség van a helyszínen egyéni tanácsadást igénybe venni, vagy a későbbiekben kapcsolatfelvételt biztosítjuk.

  Önismeret fejlesztő szakember szolgáltatása:

A fiatalok egyre nagyobb hányadát sodorja az önismeret hiánya, a tanulási nehézségek, a környezet negatív hatása és ezáltal a felnőtt világba való beilleszkedés nehézsége deviáns viselkedésbe (nehezen kezelhetőség, alkohol, drog, bűncselekmény, öngyilkossági kísérletek). Akik nem ezeket a viselkedési formákat alkalmazzák, azoknak is szükségük van én-erősítésre. Ezért hívunk előadó életvezetésben tanácsot adni tudó szakembert, aki segít egyénileg az önismeret erősítésében. Beszélget a fiatalokkal, tanácsot ad, illetve további konzultációt beszélhetnek meg a résztvevők a fesztivált követő időszakra.

 

 

2009-es év, a Kreativitás és az Innováció Európai Éve. Ehhez kapcsolódik az „Álmodj, alkoss, újíts!” programelemünk, melynek keretében kreatív foglalkozás részesei lehettek. Tervezünk nemezelést, ékszerkészítést, fonás, akril táblakép festést, vízfestékkel, temperával festést. A legjobb munkákból a rendezvény sátrunkban kiállítást rendezünk. A festmények fotói a fesztivál után, az Egyesület honlapjára is felkerülnek. Oklevelet kapnak a nyertesek, és talán meglepi is lesz.

 

Természetesen a fesztivál jellegéhez igazodva lesz egyéb játékos elem is:

Ilyen a Crazy fodrászat. Party előtt feltétlen gyere! Itt az igények szerint önkénteseink igazán extravagáns frizurákat készítenek, feltűnő csatokkal, világító pálcákkal.... Mindenki kipróbálhatja magát, és a fantáziának nem szab határt semmi. Ismét egy jó játék, ami örömet okoz. Természetesen kimosható szerekkel dolgozunk. Anyád sem ismer rád!

 

Nem maradhat el a megszokott Hennafestés sem. Hennafestőnk évek óta a motívumok eredetéről és jelentéséről is tájékoztatja festés közben a résztvevőket. Természetes anyagokkal dolgozik.

Lesz drogprevenciós olvasósarok azoknak, akik nem kérdeznek, de mégis tudni szeretnének. Társszervezetek kiadványai lesznek itt megtalálhatók.

 

A sikerre való tekintettel idén is lesz Örökbefogadás. Plüss állataink örökbefogadásáért egyetlen nyilatkozat kitöltését várjuk tőled a mértékletesség jegyében. Tégy fogadalmat! A drága szigetidődből mennyit áldozol a nikotinmentesség, alkohol és drogmentességre? Döntsd el, és a ténylegesen vállalható időt írd be. Ez lehet néhány másodperc is. Természetesen az örökbefogadott állatkádra vigyázunk ennek fejében. Ja és ne feledd elnevezni a szegény árvát, mert még neve sincs. Naponta legalább egyszer mondd ki a nevét.

 

Média megjelenés: Szociopanoráma az Életrevaló Karitatív Egyesület műsora a Civil Rádióban. Idén is tudósítunk a Szigetről és az Egyesületünk tapasztalatairól, saját és más szervezetek programjairól.

 Persze lesz cseresarok. Bármit bármire cserélhetsz. Pénzt felejtsd el!!! Ja és ne hagyd itt a tesód, vagy a havert cserébe.

Önkénteseink magyarul, németül, angolul, (pár szót talán japánul is -hétvégére biztosan) beszélnek.

       Önkéntes kortárssegítők drog-prevenciós képzését az Életrevaló Egyesület végzi.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletrevalo.blog.hu/api/trackback/id/tr371278003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása